Детайли за войски не са обсъждани с НАТО, коментира премиерът Петков Предлага

...
Детайли за войски не са обсъждани с НАТО, коментира премиерът Петков Предлага
Коментари Харесай

САЩ натискат за 5000 свои войници в България заради Русия

Детайли за войски не са обсъждани с НАТО, коментира министър председателят Петков
Предлага обаче военна инфраструктура от Гърция до Румъния през Варна и Бургас

Засега разискванията са механически, сподели министърът на защитата Стефан Янев

Военното наличие на НАТО в България и Румъния да бъде увеличено поради скупчването на съветски войски по границата с Украйна.

Това предложение за увеличение на войските за предно разполагане на алианса е направил пред командирите на съюзническите армии главнокомандващият на американските сили в Европа и висш командващ на съюзническите войски на континента ген. Тод Уолтърс. Това е станало по време на видеоконферентен диалог на Уолтърс, заяви немското списание “Шпигел ”, като се базира на свои източници.

Усилването на предното наличие на НАТО в страни, които граничат с Русия, е обвързвано с увеличеното съветско военно наличие по границите на Украйна. Съединени американски щати към този момент изпратиха свои увеличени контингенти в Полша и прибалтийските страни.

Такива диалози в действителност е имало, удостовери в понеделник българският министър на защитата Стефан Янев. От българска остаряла е взел участие началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, само че той отхвърли детайлности.

“На този стадий диалозите са на равнище военно-техническо разискване. Преди да бъде признато решение на боен съвет и да приказваме какво би се случило, преди да бъдат взети решения на политическо равнище, не е напълно правилно. Това е един вид, който може да се случи, може и да не се случи ”, съобщи през вчерашния ден министър Янев. Според него обаче не било редно да се разясняват елементи.

За начало на разисквания удостовери и министър председателят Кирил Петков.

“За войски до този миг не сме дискутирали в елементи ”, отговори през вчерашния ден министър-председателят на въпрос на “24 часа ”. В петък Петков беседва с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Според министър-председателя съществена тематика на диалозите в Брюксел е било построяването на инфраструктура, която може да бъде употребена за военни цели. Кирил Петков уточни като такава инфраструктура транспортния и енергиен кулоар от Солун и Александруполис през Бургас и Варна до Констанца, който възнамеряват да изградят Гърция, България и Румъния.

Веднага след диалозите си със Столтенберг в петък българският министър председател уточни като образец по какъв начин България може да помогне за военната инфраструктура на НАТО със строителството на втори мост над Дунав при Русе.

От алианса отхвърлиха през вчерашния ден да разясняват информацията на “Шпигел ”. Агенция Ройтерс обаче напомня, че и България, и Румъния са отправяли апели за увеличение на американското военно наличие в района точно поради опасността от Русия.

Желанието на американските командващи е да разположат в България като непрекъснат контингент най-малко 5000-5500 военнослужещи с военна техника, настояват източници на “24 часа ”.

В момента тези войски са в Германия, където обаче Вашингтон възнамерява да понижи военното си наличие.

Увеличението на американския контингент в България до 5000 души може да се случи и без смяна на контракта сред България и Съединени американски щати за взаимните военни бази. В съглашението е планувано, че американските бойци на българска територия в взаимните военни бази “Ново село ” и “Безмер ” са 2500 души, само че позволява нарастване на контингента до 5000 при ротация. Единственото ограничаване е, че тези 5000 души не могат да стоят на територията на България повече от 3 месеца.

Периодичната промяна на заздравен американски контингент обаче може да заобиколи това ограничаване, разтълкуваха дипломати.

Групите за разширено предно наличие на НАТО обаче са мултинационални и са в състав от 1000 души всяка. Това бил другият вид за увеличение на военното наличие в България и Румъния.
Москва строи нови бази на Черно море
Въоръжава и четирите си флота с хиперзвукови ракети “Циркон ”

За всеки от четирите си военноморски флота - Северния, Балтийския, Черноморския и Тихоокеанския, Русия ще строи нови бази, настояват източници от военното ведомство в Москва, макар че точното разположение на обектите не се оповестява. Новите бази ще служат за предпазване, обслужване и ремонт на хиперзвукови крилати ракети 3М22 “Циркон ”, написа в. “Известия ”.

Изпитанията на тези муниции без аналог в света завършват през 2022 година и Москва стартира да въоръжава с тях своите военноморски сили, сподели преди време президентът Владимир Путин.

Първи новата инфраструктура ще получат военните моряци в Северна Русия. Изборът не е инцидентен, защото те играят значима роля в съветската отбранителна теория. Северният флот дава отговор за ответния удар против страна - агресор, за въздушно-морските и подводните интервенции в Атлантика и другите океани, както и в Арктика. Освен това цирконите се тестват в акваториите на Баренцово и Бяло море, а се изстрелват от борда на фрегатата “Адмирал Горшков ” и подводницата “Северодвинск ”, влизащи в състава на Северния флот, изяснява военният специалист Дмитрий Болтенков. Мишените за тези стрелби имитират самолетоносачи и стратегически обекти, прецизираха по-рано съветски медии.

В специфичните механически бази за комплицирани ракети като цирконите се поддържа неестествен микроклимат, да вземем за пример за предпазване на разнообразни горива при разнообразни температури. Конструкцията на обектите планува отбрана от бомбени и ракетни офанзиви на съперника, а също по този начин спомагателни противопожарни и други системи, показва експертът.

Хиперзвуковите противокорабни крилати ракети “Циркон ” летят със скорост 8-9 маха (10 000 - 11 000 км/ч). Могат да носят 300-400 кг военен заряд, дължината им е 9,5 м, а обсегът - над 1000 километра. През юли Пентагонът призна, че цирконите може “потенциално да дестабилизират ситуацията ”, защото за разлика от хиперзвуковите ракети, развивани в Съединени американски щати, са способни да носят нуклеарни бойни глави.

Новите ракети на съветските Военноморски сили се базират на надводни и подводни плавателни съдове. Може да бъдат изстрелвани от същите пускови установки като противокорабните ракети “Оникс ” и “Калибър ”. Тези оръжия, наподобява, ще станат първият в света серийно създаван хиперзвуков летателен уред, задвижван не от балистична ракета, а от личен правотоков въздушно-реактивен мотор - това им дава обещание “голямо бъдеще ”, предвижда военният аналитик Василий Кашин през юли, в навечерието на Международното авиокосмическо ревю МАКС-2021.

Цирконите маневрират по време на полета, което затруднява прехващането им. Руски публицисти ги кръстиха “убийци на самолетоносачи ”, а военната телевизия “Звезда ” разгласи, че структурата им е секретна, защото не може да ги прехване никоя днешна система за противовъздушна защита. Така съгласно държавната телевизия “Първи канал ” те “обезсмислят цялата предходна стратегическа военна теория на Съединени американски щати, за чието реализиране са изхарчени десетки, в случай че не и стотици милиарди долари ”.
Над 5500 американски военни постоянно участват в Полша
Повече от 5500 американски военни са ситуирани за непрекъснато на територията на Полша. Това стана допустимо, откакто през 2020 година бе подписано съглашение за разширено съдействие в региона на защитата, в границите на което в Полша бяха изпратени спомагателни 1000 американски бойци. “Новата американска командна конструкция в Полша ще е най-големият команден център на сухопътни войски в района ”, означи тогава полският боен министър Мариуш Блашчак.

Още през 2019 година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп се съгласи да изпрати още 1000 военни в съюзната страна от НАТО. Преговорите по детайлностите къде да бъдат ситуирани военните и какъв брой ще заплати Полша, обаче се проточиха две години. Стана ясно, че в страната няма да се оформи и онази огромна и непрекъсната военна база, наричана шеговито “Форт Тръмп ”, която да може да си съперничи по значителност с немската в Рамщайн. Сделката в последна сметка планува в Полша да бъде основана мрежа от по-малки логистични военни бази и хранилища за тежки оръжия, които при положение на военна заплаха да улеснят бързото прекачване на войски.

В началото на 2021 година Норвегия, която граничи с Русия, подписа съглашение със Съединени американски щати за военната активност на нейна територия. Договорът разреши на американците да изградят обекти на 3 норвежки летища и в една морска база.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР